ZUID-KOREA 2009

week 2

week 3

Het beloofd een warme dag te worden als we naar buiten kijken en dat klopt, de temperatuur loopt op tot 38 graden. In de vroege ochtend fietsen door een prachtig gebied langs de rivier, later wordt de omgeving rommeling, alles bestaat kassen waarin pepers en andere groente wordt gekweekt. Soms zien we een boerderij met koeien of varkens, deze beesten lopen nergens buiten.

Gudam

Het is een klein dorp met wat winkels, restaurants en twee motels. In ons hotel zitten vier toeristen, Bas en Marry en Han en Hennie. Bas en Marry zijn we gisteren kwijt geraakt en vanavond zitten we weer samen in Gudam en eten met ons vieren. Oritang (eendensoep is de vertaling) maar soep is hier anders dan bij ons, een grote wok op een brander op de tafel en daarin zit een soort bouillon met eend of kip en diverse soorten groente en daarbij natuurlijk weer al die bakjes. Gewoon geweldig lekker eten in ieder piepklein dorp. De motels zijn hier niet voor de toeristen, want die zijn er niet, alleen wij vieren reizen hier rond. De motels zijn voor de uurtjes, voor de meisjes, dat is ons wel duidelijk geworden de afgelopen dagen. Na Seoul hebben we geen toerist meer gezien.

Als we met bepakte fietsen klaar staan komt er een auto voorrijden en uit het hotel komen drie meisjes met een beautycase, ze hebben hun werk erop zitten. Op onze nuchtere maag krijgen we 11,2 % voor de kiezen, het heeft geregend vannacht en de dampen stijgen op, het is nog vroeg. De tocht gaat door een vallei, het begint zachtjes te regenen en door de warmte komen er nog meer opstijgende dampen, Korea staat bekend om deze mistflarden, Chinese schilders zijn hierdoor geïnspireerd geraakt. We fietsen vandaag veel met zijn vieren, het is een natte warme dag, maar het is ook heel gezellig. In een plattelands dorp vinden we zomaar een Coffee Shop en de eigenaar is helemaal opgewonden en roept alsmaar, Nederlanders, Nederlanders en zijn vrouw serveert ondertussen heerlijke koffie met pruimen en Tteok (rijstcake op smaak gemaakt met druiven). De dorpen zijn onooglijk en door de regen extra somber, een soort Oostblok, af en toe heeft een huis nog een mooi dak, maar dat is het dan wel. Soms staat er ergens zomaar een tempel met prachtige kleuren. De favoriete kleuren van de Koreanen zijn knalblauw en knaloranje, veel daken hebben deze kleur. In de loop van de dag komt er meer regen en een stevige wind. In Geumseong vinden we een hotel, het overgrote deel van het hotel is al bezet door meisjes, onze kamer stinkt behoorlijk, maar er staat een grote fles met Exiter Gold lotion for men en daar sprenkelen maar eens vrolijk mee rond, een ander hotel is hier niet. De fietsen nemen we mee in de lift naar boven, na alle luxe van de afgelopen dagen, even back to basic, de smoezelige douche is warm en de shampoo ruikt lekker. Ons beddengoed is van roze nylon met glitters.

Het is zondag en het valt niet mee om aan eten te komen, we kopen eerst maar een noodrantsoen (biscuit en yoghurt) in de supermarkt voordat deze gaat sluiten. En om het wat gezelliger te maken twee kleine flessen graan-distillaat van 13,5% en daarna zoeken we verder. Bij een armetierig eettentje worden we door een zeer vriendelijke man naar binnen gevraagd. Het blijkt een Chinees eethuis te zijn en de man en vrouw gaan voor ons koken. Vissoep met mosselen en krab en een groot bord rijst met allerlei lekkers, van paddenstoelen, bamboescheuten, reepjes ham tot inktvis en het is weer geweldig, koken kunnen ze hier wel, zelfs in de kleinste zaakjes. We drinken daarbij ons in de supermarkt gekochte distillaat uit de bijgeleverde kartonnen bekers. Als iemand ons voor deze reis had gezegd dat we met een routeboekje en nog twee voor ons onbekende Nederlanders hier gingen fietsen hadden we hem of haar voor gek verklaard omdat we zo graag alleen reizen. Maar nu vinden we het alle vier zeer bijzonder.

Na het eten gaan we even in de kelder van het hotel kijken en het is hier heel vreemd. In de muffe kelder zit een enorme bar die seksfilms vertoond, we zitten gewoon in een sekshotel, het wordt hier vast nog druk op de gang vannacht.

Geumho

Geumho is een plaats met een mooie markt en een chique restaurant waar we Bulgogi (flinterdunne plakjes rundvleesfilet met glasnoedels) eten. We zitten ondertussen al in het zuiden van Zuid-Korea, morgen gaan we nog verder naar het zuiden en daarna fietsen we richting de kust. Het klimmen, begint al aardig te wennen.

Gyeungju

De mooiste tocht tot op heden, er zitten wel een paar fikse klimmen in tot zelfs 14% en een afdaling waarbij we een snelheid halen van 58 km per uur. We fietsen lange tijd alleen, maar treffen toch Bas en Marry weer in een van de weinige koffie cafés onderweg. We fietsen verder en komen gezamenlijk in Gyeungju aan en we besluiten op chique te gaan. We boeken hotel Sugar en hebben een kamer met een computer, een tv. van 1,5 bij 1 meter, een jacuzzi en alle toeters en bellen die je maar kunt bedenken. Onze fietsen staan in de Parking naast al die dure auto's, boven ons bed staat Sweet Love Sugar in lila verlicht en dat alles kost 50.000 Won (€ 28,16). Han is erg in zijn element met tv op de kamer, want in Korea wordt er iedere avond honkbal uitgezonden en hij heeft dus al menig wedstijd gezien. En als hier in de avond de buitenverlichting aangaat is het helemaal bijzonder, alles verandert in een sprookje.

De dag gaat op aan bezoeken aan de Tumuli (grafheuvels), het Gyeungju Nationaal Museum, de Lotusvijver en een tempel, die allemaal op een rondje fietsen van 35 km liggen. De avond krijgt nog een vreemd staartje, het is de laatste avond met Bas en Marry, we eten bij een Traditioneel Koreaans Restaurant, het eten is wat karig en als we moeten afrekenen moeten we opeens vier maal zoveel betalen als de afgelopen anderhalve week. Maar dat willen we niet, we pakken de nota en strepen het bedrag door en zetten het juiste bedrag er neer, maar dat pikken ze natuurlijk niet, snel regelen Bas en Han de betaling en we lopen weg. Ze proberen Marry en mij nog tegen te houden, maar ik zeg in het Nederlands dat ze afzetters zijn en we lopen door, Bas en Marry moeten hier nog wel aan wennen, maar zijn het achteraf helemaal met ons eens omdat we anders viervoudig geflest worden. Het is de eerste keer in Korea. We drinken nog een espresso en nemen rond middernacht afscheid van onze gezellige medefietsers. Wij gaan morgen anderhalf of een dubbele route fietsen om tijd te winnen, we willen aan het eind van de reis nog een paar dagen in Seoul verblijven en Bas en Marry hebben vijf weken de tijd en wij maar vier.

Goraebol Beach

De regen komt met bakken naar beneden als we om 8.00 uur op de fiets stappen en om 10.00 uur zijn alleen onze billen nog droog omdat we daar op zitten. Maar als zo rond een uur of elf plotseling de zon doorbreekt stijgt de temperatuur binnen een half uur van 22 naar 36 graden en drogen we snel weer op. Na 55 km zijn we bij de Japanse Zee, de Koreanen noemen het de Oostelijke Zee, even heel wat anders dan bergen, maar het betekent niet dat het vlak is, want de kliffen die uitlopen in de zee zorgen voor pittige klimmen tot 15%. Het lijkt op fietsen langs de Zwarte Zee in Turkije, daar zijn ook overal van die hoge kliffen die uitlopen in de zee. Na 75 km komen we in Ganga en daar gaan we krab eten, je struikelt hier over de krabrestaurants. Het is heerlijk, we mogen zelf de krabben uitkiezen. We eten drie krabben en verder staat de tafel vol met kwarteleieren, kimchi, inktvis, pompoen, gedroogde visjes, pinda's, zeewier, komkommer, krabsoep en de schilden van de krab die gevuld zijn met rijst, zeewier en geraspte wortel. Omdat we ons zo fit voelen, besluiten we de tweede route ook uit te fietsen en als de teller dan op 113,5 staat zoeken we in Goraebol Beach een hotel aan zee.

Uljin

De tochten langs de zee zijn vooral mooi als we naar rechts kijken, aan de linkerkant staan de oerlelijke vissershuizen, ze zijn allemaal even lelijk en de mensen langs de zee leven in een ongezellige omgeving met enorm veel troep. De zilte zeelucht is heerlijk. Zolang we hier fietsen in Korea komen we wat oudere vrouwen tegen met een buggy, eerst denken we nog dat het oppas-oma's zijn, maar die buggy's hier zijn veredelde rollators, meestal wordt er ook nog een vrachtje in vervoerd. De komende vijf dagen wordt het afzien, het worden vijf zware klimdagen, we gaan de bergen in. Han noemt het de koninginnenrit, maar ik denk dat het vooral een koningsrit zal worden. Nog even het menu van de dag voor de liefhebbers Yang tang euyoi: garnalen, octopus, oesterzwammen, broccoli, komkommer, rode en groene paprika, mosselen, veel knoflook, en nog wat voor ons onbekende zeebeesten. Het eten met stokjes gaat nu prima, het zitten bij de lage tafels op de grond is voor ons erg vermoeiend, zeker na een dag klimmen